Dessa oroande Söndagar

...Det är något visst med söndagar. Inget jag närmare kan sätta fingret på och säga Varför? Söndagar är alltid fyllda med mat. Mat är det enda jag tänker på och det är alltid någon slags "hetsdag". Och det gräver mig i magen i dagar efteråt. Jag brukar tänka att "ja, på fredag så kanske jag kan ha det lite mer tightare linnet. Då jag minskat lite i midjemått" Sjuk och desperat tanke på smalhet och allt vad det innebär.

Jag har tidigare nämt om min förlängda studietid och steget närmare har jag kommit. Berätta för min rektor som tidigare under årskurs ett var min lärare att jag ville detta. Jag visste inte hur jag skulle berätta, för att det inte skulle låta som om jag tycker synd om mig själv. Hon sa "Om jag frågar såhär, hur mår du?", detta är väl på sätt och vis en fråga som har sitt svar printat i ryggmärgen "Jo, nog mår jag bra". Där tog min lärare över och fortsatte det jag egentligen ville komma fram till. Hon var inte som alla andra lärare förvånad. Hon hade anat, som alla de andra lärarna också. Och det blir lite dubbelmoral när alla säger att de anat, de trott, de sett och så vidare. Varför i all världen har ingen frågat mig? Varför bröt ingen ner mig och sa att de såg? Varför kunde ingen ha stoppat mig? Är det verkligen ingen som brytt sig. Det känns verkligen så. Trots att när jag berättat möts av oroande och undrande blickar. Varför, varför, varför... Det blir lite dubbelmoral. Samtidigt som jag nu, blir lite fundersam och besviken så hade det nog varit lika bra att ingen frågade mig. Jag kanske behövde få ta det i "min takt"...

Ätstörning Utan Närmare Specifikation (UNS)

Så kom den diagnosen inrullande bland mina handlingar. Vet egentligen inte vad jag ska säga. Det känns som lindrigt på något sätt. Känner att mina "förskönade" svar, gett vad det jag nu ska kalla resulat. Men det känns så konstigt. Så overkligt. Hon sa några siffror efter också, men vad det var kommer jag inte ihåg.

Helt ärligt så känns det som om inget kan hjälpa mig. Allvarligt. Jag är så kritisk mot det mesta, om än jag försöker att inte vara det. Inget passar för min del, min behandlig. Jag funderar faktiskt på att hoppa av resan till det friska. Faktiskt. Det ger ingen nytta, bara med ångest och ledsamhet. Jag fixar det själv, det gör jag...

Jobb snart.
Ta hand om er.

Skam, eller nått.

Jag skäms så obefintligt mycket över mig själv. Att det finns inga ord som kan ge mina känslor rättvisa. Jag börjar kunna identifiera mig med gamla spår. Precis som det var för ganska exakt ett år sedan. Dessa jävla överätningar. Jag äter mig mer än mätt (då "normala" personer endast tänker tanken "Oj, vad jag åt för mycket, mer än vad magen rymmer!") Medan jag får panik, känner mig som en rullade köttbulle, "Hallå! Kom och kläm vettja!" Och än värre blir det att efter en sådan "överätning", då näringen tömts ut ur min kropp så blir jag hungrig inom loppet av tio minuter igen. Om det är på kvällen. Under dagen får jag bara en molande smärta i magen. Och sen äter jag igen, och det kan på så vis bara fortsätta så några gånger. Förut fick jag ont i magen direkt och fick avsmak för mat.

Imorgon ska jag på möte. Ätstörningsenheten. Fast vi träffas på ungdomsmottagningen för att jag skäms. Skäms över att vistas där. Skäms över vem jag blivit. Skäms över det jag gör. Det känns mer "okej". Hatar sånt egentligen. Ni förstår nog inte, om än jag förklarar så gör nog ingen det. Jag kan rakt och ärligt säga att jag egentligen har det så fruktansvärt bra! Jag älskar mina vänner och familj. Jag får ofta höra att jag ser bra ut (?!?) Jag har inte ett enda Godkänt i skolan, bara högre. Jag är ambitiös, tro det eller ej. För varje ny människa jag berättar om vad som pågår bakom fasaden så möts jag alltid av ett stort frågetecken, en tung omedvetenhet. Som om det vore ett skämt. Jag förväntas inte vara den, "Du är ju alltid på topp och har ansiktet för dig, du skojar ju alltid runt längst korridorerna och är glad!". Ja, you name it.

Återkommer imorgon. Jag undrar om hon har något nytt att säga.
Ta hand om er.Motvind

Det känns som om hela mitt liv går i hård motvind. Idag kan jag inte ens förmå att känna en slint av glädje. Hur bra kan man egentligen må efter tre dagars överätande, tre gånger. Min lärare tycker att jag ska söka förlängd studietid. Och när jag berättade för mamma, att jag faktiskt inte mår helt okej. Jag mår inte bra, jag orkar inte ta itu med det enklaste som finns. Så blev hon liksom sur, som om jag gjort något fel. Hon fick mig att känna att det var mitt fel att jag mår såhär. Och till vis del, så ja, det kanske är så. Alla känslor som finns flätar sig samman till någon destruktivitet och det enda jag känner för är att rasa samman. Bryta min fasad, lägga mig ned och vakna en vacker dag... då jag kan vara den jag egentligen är, mitt vanliga jag.

Jag känner mig som en tyngande länk. Som i tid och otid tappar försvinner från verkligheten. Jag känner mig nästan apatisk, oberörd och annorlunda i jämförelse med alla andra. Jag kan inte längre vara klassens pajas, som skojar runt i klassrummet. Förväntas inte längre att vara den personen. Det går inte att le åt saker jag tidigare gjorde. Det går inte längre att skratta åt skämt som är sämst i världen. Det är inte roligt nu. Nej, jag hatar det.


Fjärilar

Gårdagen var katastrofal. Jag vet inte vad som hände, eller vad jag tänkte. Men söndagen var en evig transportsträcka med mat, mat, mat. Idag, så har det också varit annorlunda. Allt jag tänkt på har handlat om godis. Konstigt, och här sitter jag, lika fångad som alltid med min lilla godispåse.

Fjärilar i magen finns det också. Men tankar om närhet och blottande, skrämmer mig. Framtidsplaner gör mig oviss. Ibland vet jag inte vad det är med mig, vad människor ser hos mig, varför jag ser mig på ett annat sätt, varför är jag klok, men ändå så jävla osmart? Jag dör lite åt tanken, över att ingen kommer nånsin kunna älska mig.

Ingenting

Kom precis tillbaka till skolan efter ett möte på ätstörningsenheten. De tycker att jag ska börja i dagvård. Dagvård, hallå! Jag trodde det bara var anorektiker där, men inte det. Hon förklarade att det finns bara en fulländad anorektisk. Resten är normalviktiga och "de andra har samma problem som dig". Frågan är dock, jag vet inte hur, om eller när jag ska ta itu med detta. Känns som att det går i rätt riktning för mig. Jag gör mig bara av med maten i genomsnitt två gånger per dag. Även om det är två gånger för mycket. Men att ha gått från åtta till två gånger om dagen är väldigt, väldigt bra och stort för mig. Kilona trappas också ner. Precis som jag vill ha det.

Jag känner att inget kan hjälpa mig. Det finns ingenting som jag inte provat. Jag kan inte, det går inte. Jag är så fruktansvärt fånig som inte ens klarar det.


Onsdag

Jag har hamnat i något slags mellanläge. Fastnar gärna med blicken, ryser och känner min molande värk i magen. Hunger. Yrsel. Huvudvärk. Trötthet. You name it. Jag känner mig uppgiven och oengagerad. Missanpassad var jag än är. Känner hur min utstyrsel klär mig fel. Vet att min fasad sjunker samman. Möts av ovetande blickar. Som säger mig att de undrar, de kanske vill veta vad det är med mig. Det vill jag också. Men mitt i denna ram som omringar mig så är jag än så länge inte dum nog att veta varför. Min IQ räcker fortfarande så långt att jag vet att orsaken handlar om hur jag behandlar min kropp. Jag låter den gå på tomgång. Hjärnan utan bränsle och muskler som inte orkar. Jag har inte svaret på varför, varför jag gör såhär. En undermedveten banting. Det känns bara inte ok att äta. Jag är inte värld det. Jag skulle ju prestera, vara världsbäst, allas önskan. Någon att se upp till.

...Sammanfattningsvis, min kropp är inte i skick och jag vet att jag gör fel.


(?)

Något som distraherar mitt friska tänkande är detta att många förknippar och likställer ätstörningar med smalhet. Anorektiska utseenden. Jag begriper inte att jag själv tänker att jag måste gå ned dessa kilon, för att kunna erkänna mig som sjuk. Jag kan inte ligga på det normalviktiga. Hela veckan har jag ätit väldigt lite. Och för två veckor sedan vägde jag nästan fyra kilo mer än vad jag gör nu. Jag vet inte vad som är mitt problem. Jag behöver inte göra mig av med maten för att gå ned i vikt. Jag kan, om jag vill, om jag skärper mig.

Jag vill inte vänta tills nästa fredag på ett nytt möte hos ätstörningsenheten. Jag vill inte dit. Jag svajar mellan att vilja och inte vilja. Jag ringde min kurator/psykolog (vet faktiskt inte vad hon är???). Men hon hade en kurs och skulle bli borta hela dagen. Men jag lämnade ett meddelande och bad henne ringa mig.

Diagnos?

Jag ska nog börja skriva här igen. Då och då. Mitt liv tar stora och nya riktningar. Ger mig nya kapitel i livet. Livserfarenhet och öppna dörrar. I nuläget går jag på en ätstörningsenhet. Jag är inte erfaren av denna plats men kan ändå känna att deras bemötande mot mig, är menat väl. Den största frågan jag bär inom mig är hur allt kommer att bli. De ser långsiktigt, de gör inte jag. Måste bli fri(sk) fort. Nu, på en gång! Har inte tid, om än jag egentligen borde ha all tid i världen nu när jag går ut min sista termin för denna gymnasieskola för all tid. Tredje året, jag har gått skola i 13 år, vansinnigt. Tillbaka till det jag egentligen ville komma fram till att jag fortfarande är i den situationen då jag inte vet vad jag vill, om jag kan, är redo. Men å andra sidan vet jag också, att jag i ett års tid sökt flyktvägar för just detta. Allt för att undvika det. För vem som helst skulle väl kunna lära sig att äta normalt?

I nuläget har jag ingen specifik diagnos. Den börjas nästa fredag. Läkarundersökningar, prover som ska tas, kolla hjärtat har varit prio ett för min del. De är bortgjorda och ny börjas nästa steg? Var i min ätstörning ligger jag? Vad är mit problem? Hur ska vi lägga upp min "friskhetsprocess?" Även fast jag aldrig egentligen velat göra detta, så gör jag det mest för deras skull. Min vikt har aldrig nämnts, jag vägrar ställa mig på vågen inför andra. Eller att överhuvudtaget prata om min vikt. Fy, usch, blä. De sa att jag har anorektiska tendenser. Och det känns helt jävla, fruktansvärt, otroligt knäppt att höra. För jag är normalviktig (!!!) Jag är muskulös och relativt fit, faktiskt. Och det är kanske där problemet ligger, för jag ser för musklig och stor ut. Jag vill bli smalare. Jag känner mig inte riktigt redo för detta. Och förresten, så skriver jag nu en bok. Som ett projektarbete, och som jag hoppas på ska kunna hjälpa någon annan i framtiden, exakt som det finns såna böcker som hjälpt mig. Men i vissa, kan man läsa om fula knep de använt. Otroligt dåligt, för det tog jag efter. Ingen ska få ta del av mina. Jag lovar att de är fantastiska. Jag bor hemma och ingen vet något, efter fyra års tid. Då är man bra.


En ytterst lång text, inte ännu finslipad.

"

Jag fick kontinuerligt positiva kommentarer när jag tappade mina kilon. Men det kändes ofta som om tonarten från nära och kära på något vis lät medlidande och allt annat än beundransfull och peppande. Varje gång som jag stod i spegeln så kunde jag inte se någon skillnad på min kropp. Istället klandrade jag mig själv för att jag ätit si eller så mycket under helgen. Jag minns tillexempel en gång när jag under gymnasiet tävlade med en dansgrupp. Vi skulle sy paljettshorts till en tävling och vi skulle ta midjemått och rumpmått för att kunna ta reda på vilken storlek vi skulle sy efter. Den var visserligen lite liten i storleken så vi uppmanades att ta en större än vanligtvis. De flesta i min grupp sydde efter storlek 38 medan jag själv tog 44. Jag kikade bakom de andra för att jag ville så gärna höra deras storlek, men ändå inte. Även om vi hade samma mått och de hade valt storlek 38 så fick jag för mig att jag måste ha dragit in magen omedvetet. För det fanns ju ingen chans i hela världen att jag såg ut som dessa

Jag brukade tänka att det egentligen måste vara värre än vad jag själv ser i spegeln. Jag visste ju att när jag varit som störst så såg jag aldrig riktigt själv att jag var så pass stor som jag egentligen var. Det skrämde mig att det kanske var lika dant nu också. Och att läsa på aftonbladets hemsida om en tjej som hade anorexi med ett Body Mass Index (BMI) 16 kunde ge mig så många frågor. I mina ögon så kunde kvinnan ha en jättesnygg kropp. Och så rullade processen i mig själv igång. Då måste ju jag vara så vansinnigt stor egentligen, men jag ser det inte själv? Hur kan en anorektisk se bra ut egentligen?

 Och jag beklagade mig själv på ett eller annat sätt när jag fick kritik över min vikt. Rädslan över att någon skulle komma på mig tillförde att jag inte bara var en misslyckad, äcklig bantare i mina egna ögon. Utan även i alla andras. Det kändes som om alla kommenterade min vikt för att vara snälla på något sätt. De kunde se att jag kanske var sund. Jag blev varje gång ett stort frågetecken när folk kommenterade det. För det syntes inte i spegeln, jag kunde till och med själv känna äckelkänslan som rullade runt i magen. Så många gånger jag svurit över vilka idioter jag har till vänner, hur falska och okänsliga dom är. Jag visste att jag skulle ha gått upp flera kilon till nästa vecka. Det visade sig aldrig i mått eller på vågen men i mina ögon växte jag alltid. Jag skapade mig en egen ”föreställning” om hur allting var och hur alla andra egentligen tänkte. De sa att jag blivit smal för att de inte ville att jag skulle gå ner i vikt, bli smalare än de själva eller för att de mådde så otroligt bra av att se mig som en stor loser."


RSS 2.0